Enarmad bandit

Den enarmade banditen är en typ av spelautomat där syftet är att få en viss kombination av symboler som ger vinst. Spelautomaten är uppbyggd av roterande trummor och en spak på sidan som du sätter igång spelet med. Den enarmade banditen uppfanns redan i slutet av 1800-talet och är idag enormt populär, både på casinon och på krogar, pubar, restauranger och i bingohallar.

 
Den enarmade banditens konstruktion
 
Enarmade banditer är konstruerade så att de ska ge vinst till den som äger den. Det innebär att du över tid aldrig kan vinna över en enarmad bandit. Man brukar dela upp enarmade banditer i riggade och ärliga. I de riggade spelmaskinerna läggs en del av inkomsten undan så att den alltid ger ägaren en vinst. En ärlig spelautomat lägger också undan en del till vinst, men bara genomsnittligt och inte vid alla speltillfällen. Idag är de flesta enarmade banditer elektroniska och det finns också en variant där det är en videoskärm istället för hjul. På den senare varianten av enarmad bandit brukar det även finnas andra spel, som black jack och poker.
 
Progressiva och vanliga enarmade banditer
 
Vanliga enarmade banditer ger en vinst som följer utbetalningstabellen på maskiner, men det finns också något som heter progressiva enarmade banditer. Dessa fungerar likadant som vanliga, men de ger också en procent på jackpotten. Flera enarmade banditer är alltså sammankopplade, vilket bidrar till en i många fall enormt stor jackpott-summa, som naturligtvis alla vill vinna.
Det finns också en tredje variant, som kallas för multispin. Dessa enarmade banditer har i tillägg till övriga funktioner också en separat utbetalningslinje, under de övriga. Den här linjen roterar själv och när den stannar har spelaren möjlighet att välja att hålla kvar någon av symbolerna som den stoppat på. Därefter snurrar man igen på de övriga hjulen.